Kivi-juhlien blogi

Blogissa pääset seuraamaan Kivi-juhlien toimintaa ja tuotannon valmistumista eri näkökulmista.

1953.jpg

Rakkauden voima ja vaikeusJuhlien teemana oli kesällä 2017 Rakkausjuhla.

Kahdesta Aleksis Kiven pienoisnäytelmästä koostuvassa esityksessä on tuolle nimelle katetta runsain mitoin. Tarjolla on kaunista katsottavaa, reipasta dialogia ja ajankohtaista sisältöä parin tunnin verran. – Ja mainiot loppuhuipennukset!

Molemmissa näytelmissä keskeisenä aiheena on rakkaus: Kihlauksessa rakkauden vaikeudet, Yössä ja päivässä rakkauden voima ja kauneus.

Aleksis Kiven tekstin ja taiteilijaprofessori Atro Kahiluodon sovituksen ajankohtaisuus yllättää. Esitys ei ole vanhan muistelua, vaan se osuu suoraan tähän päivään.


”Tässä tapahtuu tänäpän kihlaus”

Kihlaus on selvemmin komedia. Nimensä mukaisesti kyse on kihlauksesta, jota puuhataan Aapelin ja Herrojen Eevan kesken. Aapeli (Erkki Herola) ja Eenokki (Juha Latvala) ovat kraatareita (=vaatturi, räätäli) ja vanhoja nuoria-miehiä, kuten ”täkstiin” on Kivi merkinnyt.

Heidän oppipoikansa Jooseppi on kolmas mies. Hän on fyysisesti ja henkisestikin näistä vikkelin (Akseli Lehtinen!). Jooseppi huomaa ensimmäisenä, että ”kyllä siitä nyt toinen elämä nousee tähän huoneeseen”.

Eevaa mehevästi esittävä Irja Rättö pitää miehet hyvin otteessaan. Miehet hämmästelevät
naisen luontoa, jota ”emme koskaan opi tuntemaan”. Kivi luonnehtii Kihlauksessa
ajattomasti sukupuolten – ehkä oletettuja - erityispiirteitä ja rakkauden olemusta.

Lopputuloksen voi arvata, mutta kiinnostavien vaiheiden kautta siihen päädytään. Aapelin tuntemus näiden kommervenkkien jälkeen on, että ”Onneton päivä! Onpa sydämmeni kuin leikattu kahdeksi kappaleeksi”.

Vastakohdat ja yleisön oivallukset tosikkomiesten ohi rakentavat komiikkaa. Kieli on kansan puheenpartta sekä herrasväen ja ruotsalaisperäisten sanontojen tavoittelua.

Rakkaus avaa silmät ja tekee sovinnon

Riidat ja konfliktit vaivaavat meidän aikaamme. Yössä ja päivässä naapurukset ovat olleet pitkään riidoissa, mikä tekee Mannilan pojan Tapanin (Julius Lehtinen) ja Keimon sokean tyttären Liisan (Senni Kaavinen) seurustelusta salasuhteen.

Salaperäinen kansannainen Kerttu (Lea Hirvasniemi-Haverinen), jota Kivi nimittää ”erääksi vanhaksi akaksi”, tuo uutta näkökulmaa tuohon vihan keskelle.

Viha näyttää tekevän sokeaksi, josta rakkaus parantaa. Rakkaus avaa silmät ja tuo sovinnon perheiden välille. Liisa saa näkönsä ja ihmettelee, että ”tämä on siis maailma, ihmisten asunto”. Niin,
miksei myös enkelten? Maailman ainutlaatuisuuden kuvaus perustelee meille jälleen kerran, miksi tämä upea maailmamme tulee säilyttää, niin luonto kuin sopu ihmisten välillä.


Liisa Ida Ahlbergin jalanjäljissä

Musiikilla on tärkeä osa ja siitä vastaa Jarmo Romppanen. Rooleihin on jälleen kerran löydetty mainioita esittäjiä. Liisa Senni Kaavisella on maineikas kollega, kun itse Ida Ahlberg näytteli Liisaa ensi kerran näytelmää esitettäessä vuonna 1874.

Taaborin perinteen mukaisesti osa näyttelijöistä on kasvanut nuorten teatterista aikuisten puolelle. Taaborin mäellä aistii nopeasti myös yhteishengen, josta vuosi vuoden perään ammennetaan mainioita elämyksiä.

Ensi-ilta oli 30. kesäkuuta ja esitykset jatkuivat 17.–22. elokuuta.

Kihlaus on Nummisuutarien ja Seitsemän veljeksen jälkeen kolmanneksi eniten Suomen teattereissa esitetty Kiven näytelmä. Taaborilla Kihlaus on nyt viidennen, Yö ja päivä ensimmäisen kerran.

Markku Jalava

Blogimerkinnät kesän 2015 produktiosta Nummisuutarit löytyvät täältä.
Blogimerkinnät kesän 2014 produktiosta Aleksis Kivi löytyvät täältä.
Blogimerkinnät kesän 2013 produktiosta Aleksis Kivi löytyvät täältä.
Hyvää Aleksis Kiven päivää!

Kivi-juhlat mukana 10.10. juhlallisuuksissa, kuvat vuodeta 2016Kivi-juhlat oli jälleen mukana Nurmijärvellä Aleksis Kiven patsaan
juhlallisuuksissa. Teatteri Pikku Kivestäkin tunnetut nuoret näyttelijättäret
Senni Kaavinen ja Emma Mäenpää esittivät dramatisoimansa kohtauksen Kiven
näytelmästä Karkurit. Alla tunnelmakuvia Kiven patsaalta!
18.8.2016 Ihmisiä Nummisuutareiden takana


Kuka olet?
Mikko Hyypiö Klaukkalan Metsäkylästä, eli paljasjalkainen nurmijärveläinen.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Tulin ensimmäisen kerran mukaan vuonna 2010 Kai Lehtisen Seitsemään veljekseen Toukolan pojaksi. Samalla aloin tekemään myös draamaopastuksia Irjan kanssa ja tällä tiellä ollaan yhä.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Hyvä yhteishenki ja kannustava ilmapiiri on ehdottoomasti siellä kärjessä! Samoin paikkanahan Taaborinvuori on aivan ainutlaatuinen paikka viettää kesäpäiviä ja -iltoja.

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Kyllä tämä Eskon rooli on ollut semmoinen unelmien täyttymys. Veljeksiäkin olisi kyllä hauskaa päästä joskus näyttelemään, ehkä sekin aika vielä koittaa joskus.

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Olen Esko Nummisuutarin poika.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Kyllä Eskon hahmossa on paljon samaa kuin minussa, mutta en kyllä kiihdy niin helposti nollasta sataan kuin Esko tuntuu kiihtyvän.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Voi voi niitä on kyllä paljon kertynyt oikeastaan kaikkki Aleksis Kiven runot on mahtavia. Kuuntelen niitä paljon spotifysta esim. Kiven juurilla -yhtyeen kappaleita,suosikkini heiltä on ”Niittu” . Mutta sitaateista ja elämän ohjeista pidän Eskon letkautuksista "Jos ei olis kenkiä ei olis jalkojakaan. Ja ” parempi vuotavan räystään alla, kuin yhteen liitettynä häijyn ämmän kanssa."

Mikä on salainen kykysi?
Teen maailman parhaat mokkapalat, ainakin jos kavereiltani kysytään


Kuka olet?
Irja Rättö, Tuusulan Lahelasta

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Kävin vierailemassa Nummisuutarien hääväessä vuonna 1988, mutta yhtäjaksoisesti olen ollut mukana vuodesta 2000. Tulin mukaan Anna-muoriksi Paavo Liskin Nummisuutareihin. Olin ollut useassa Paavon näytelmässä mukana esim. Syksy 1939 Karjalaisella näyttämöllä.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
- Upea, perinteikäs näyttämö Aleksis Kiven leikkitanhuvilla (Kivi-juhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti vietetty kesäteatteritapahtuma jo vuodesta 1953!)
- Iloinen ja reilu porukka, johon on helppo tulla mukaan.
- Taitavien ammattiohjaajien johdolla tehdään hienoja esityksiä, joissa ei mennä siitä missä aita on matalin.

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
- Aleksis Kivi -musiikkinäytelmän Charlotta on ollut tähän mennessä haastavin, monipuolisin ja palkitsevin roolini. Musiikki ja ohjaus toimivat päätä huimaavan hyvin yhteen. On kyllä ollut monia muitakin ikimuistettavia rooleja mm. Kreeta, Männistön muori, Viinapannu, Ilmarisen emännän palvelija, maahinen...Aleksis Kiven jutuissa on kiinnostavia henkilöitä runsain mitoin...Canzion ryövärhurnakka voisi olla kiinnostavaa päästä tekemään ;)

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Olen Eskon äiti Martta.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Yhtä reipas ja aikaansaava varmaan olen, ainakin joskus. Yllätyksellinen. En ole pamputtava "karhu-äiti" ;D

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
"Kuka käsittää tämän maailman rakennusta? Ei ihmislapsi, joka on typerä ja tyhmä kuin määkivä jäärä. Mutta parasta ottaa päivä tultuansa, sallia sen mennä mentyänsä, käyköön sitten puuhun tai mäntyyn. Täällä ollaan vaan." - Seitsemän veljestä

Mikä on salainen kykysi?
Hallitsen hyvin lavatanssit polkasta jiveen ja lattareihin. Tanssiminen on hauskinta kuntoilua mitä tiedän, mutta paria ei ole ollut moneen vuoteen ja taidot kaipaisivat varmasti päivitystä. Kiinnostuneet tanssiharrastajat voivat ottaa yhteyttä esityksen jälkeen ;)


Kuka olet?
Emma tässä moi! Sain just tossa keväällä lakin Kallion ilmaisutaidon lukiosta eli ikää on 19 vuotta.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Ekaa kertaa Kivijuhlille tulin vasta Nummisuutareihin viime vuonna, mutta oikeastaan olin mukana jo seitsemän viikkoisena kun isä (Nummisuutareissa Sepeteus) esiintyi Seitsemässä veljeksessä - matkustettiin Jenkkilöihin asti! Teatteria ylipäätään olen harrastanut yhdeksän vuotiaasta aika monessa paikassa.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Varmaan ihmiset; teatterilaisissa on sitä jotakin niin Kivi-juhlilla kuin muuallakin! Hyvä meininki, zemppaus ja tietysti kans Atron opettavainen ohjaus. Atro on ollut ihan huippu ohjaaja meille!

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Vähän oon Männistön Venlasta haaveillut, mutta monia mielenkiintoisia rooleja on! Musta olis hauskaa esittää myös vaikka Eskoa, koska se on aika monipuolinen ja haastavakin rooli. Kivellä on kauheesti kivoja rooleja, niin on vaikea valita mikä olisi mieluisin... Jaanaa on ollut ihan hauska esittää :D

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Jaanaa ja kuviteltua piruparkaa

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
No ei kauheasti, mutta tietysti vähän. Ollaanhan me Jaanan kanssa molemmat nuoria tyttöjä, mutta kyllä Jaana "ajattelee" vähän eri tavalla kuin minä. Jaana on kuitenkin empaattinen ja haluaa olla oikeudenmukainen - sitä minäkin haluan.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Tykkään tosi paljon Laulu oravasta -kappaleen/runon sanoista ja molemmista melodioista jotka olen kuullut. Isä lauloi sitä meille aina iltalauluksi kun olimme pieniä. Tunnearvoa se on saanut vielä lisää kun lauloin sitä Nurmijärven musiikkiopiston kuorossa.

Mikä on salainen kykysi?
Mun salainen kykyni on saada ihmiset hyvälle mielelle :)Kuka olet?
Olen Petri Ojanen, 55-vuotias

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Tulin ensimmäisen kerran Kivi-juhlille vuoden 1999 Nummisuutareihin hääväeksi.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Ylivoimaisesti paras asia on yhteisöllisyys!

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Jaa-a... Olviretki ois kiva!

Mitä roolia esität Nummisuutareissa? Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Topias on nykyinen rooli ja on aika minä!

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Oravan laulu on suosikkini.

Mikä on salainen kykysi?
Auton rassaus... pakon sanelemana, että pääsee Taaborille! Ja Ukkobändissä soittaminen.


Kuka olet?
Olen Adeyemi, täytän pian 30 vuotta ja olen muuttanut Suomeen Nigeriasta.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Viime vuonna, mukaan Nummisuutareihin.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Ihmiset, tunnelma sekä grillimakkara. :D

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielää esittää Kivi-juhlilla?
Merimies-Niko on ensimmäinen roolini, eli se on myös mieluisin. Nummisuutareiden hahmoista Iivaria olisi hauska näytellä.

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Kuten edellä jo selvisi, olen kauan merillä kadoksissa ollut merimies-Niko.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Ei, sillä en koskaan voisi jättää tytärtäni ja lähteä maailmalle, vaikka matkustamisesta pidänkin kuten Niko.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
"Mitä huolimme passista, olemmehan suomalaisia kaikki!".

Mikä on salainen kykysi?
Koripallo ja tanssiminen.


Kuka olet?
Olen Stella Wnuk, paljasjalkainen tamperelainen (isän isovanhemmat olivat puolalaisia – yleensä kaikki miettivät mistä moinen sukunimi on peräisin). Ikä +50

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Viime kesä oli ensimmäinen kerta, muttei viimeinen!

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Riemukas porukka! Nautin suunnattomasti samanhenkisten ihmisten seurasta

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Olen aloittelija-harjoittelija-harrastelijateatterilainen, joten kaikki mitä annetaan, otan riemumielin vastaan

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Olen onnekas, että saan olla mukana kaikissa kohtauksissa, milloin minäkin, vaikka sitten housut päässä. Olen mm. kuorossa suutarina, hääväessä tanssimassa, metsän menninkäisenä ja nelijalkaisena örkkinä.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Niin hyvä näyttelijä en ole, ettenkö olisi itse minä, kun mm. tanssin iloisessa hääkohtauksessa. Tunnustan myös, että joskus huonoina päivinä voisin vetäistä housut päähäni ja pysyä siellä ihan hiljaa.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Olen tykästynyt Nummisuutareissa Topiaksen repliikkiin “Niin muuttuu maailma, Eskoni.”

Mikä on salainen kykysi?
Ei ole salaisia kykyjä, olen melko läpinäkyvä tyyppi muutenkin. Joku voi kuitenkin yllättyä tiedosta, että nautin nikkaroinnista. Kesälomallani olin apumiehenä, kun tehtiin useita kymmeniä neliöitä lisää terassia mökille. Olen myös tehnyt omin pikku kätösin asuntomme ulko-oven edessä olevan terassin. Jos kehtaisin, kulkisin työkaluvyö lanteilla ympäri Klaukkalaa.


Kuka olet?
Olen Janne Lakso

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Ensimmäisen kerran olin mukana vuonna 2011 Seitsemän Veljestä –näytelmässä.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Yhteishenki ja mukavat kanssanäyttelijät.

Mikä on mieluisin roolisi tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Emmanuel Stenvall on tähänastisista rooleista ollut mieluisin. Tulevaisuudessa haluaisin päästä näyttelemään jonkun veljeksen roolin Seitsemässä veljeksessä.

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Olen kuorossa." Mörköoopperassa" olen pääpiru ja siinä on muutama vuorosana.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Itsessä on aina vähän jotain samaa mitä roolihahmossa.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Seitsemän Veljestä on paras teos. Timon laulu oravasta on hieno.

Mikä on salainen kykysi?
Huomasin, että osaan melko hyvin laulaa. Lisäksi olisi hyvä oppia tanssimaan. Olisi hyvä myös päästä jonnekin näyttelijäkurssille.


Akseli kuvassa keskellä.

Kuka olet?
17-kesäinen Akseli Lehtinen, tunnetaan myös Aladdinina.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Lieneekö kesä 2011, jolloin oli Kai Lehtisen ohjaama Seitsemän veljestä, olin huutokauppakakarana.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Ovat lähellä ja kuka tahansa voi olla mukana.

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Jaa-a, näyttelen jokaisen roolin omistautuen ja antaumuksella. Tähänastisista suurin roolini on Kivi-juhlilla ollut nuori Aleksis kivi, Aleksis Kivi -näytelmässä vuonna 2013-2014.

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Puusuutari Jaakko, eli sulhanen.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Ei, pienestä koostani huolimatta, en ole mikään hiiri.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Iivarin:" En missään turmeluksen tiellä äiti hyvä", tulee käytettyä aika paljon.

Mikä on salainen kykysi ?
Liikun erinomaisesti paljainjaloin, varsinkin metsässä


Kuka olet?
Nimeni on Jari Peltoniemi ja ikää kertynyt reilut 50v ja siitä olen harrastanut teatteria liki 20v.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Kivi-juhliille tulin mukaan vuonna 2003 (ystäväni soitti ja sanoi, että oli ilmoittanut minut mukaan ja harjoitukset ovat silloin ja silloin...) Paavo Liskin ohjamaan Nummisuutarin, jossa olin hääväessä.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Yhdessä tekemisen meininki huumorilla kuoritettuna on saanut minut kapuamaan Taaborinvuorelle kesä toisensa jälkeen. Niin eikä sovi unohtaa et paikka on aivan upea.

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Mieleen painuvimman roolin tein Seitsemässä Koiraveljeksessä Tammiston Kyöstinä.

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Tämän kesän Nummisuutareissa on roolini Karrin isäntä ja olen ns. tausta- kuorossa metsänhenkenä ja kuolemanlintuna.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Olen oppinut nauttimaan Kiven täkstistä ja joka vuosi siitä on löytynyt aina jotain uutta. Oma suosikkirepliikkini on Tammiston Kyöstiltä ;ÄLÄ MÖLÖÖ AI ÄLÄ MÖLÖÖ.

Mikä on salainen intohimosi?
Matkustamisesta on tullut toinen henkireikä teatterin ohella tähän arkiseen aherrukseen.


Kuka olet?
Timo Kivi 43v

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Viime vuonna, katsomaan Nummisuutareita ja tänä vuonna päädyin jo näyttämölle.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Parasta on saada näytellä hyvien näyttelijöiden kanssa.

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Nummisuutareissa olen kuorolainen, köyhä ja kurja ja virolaismies Hanssu.

Mikä on salainen kykysi ?
Salainen kykyni/harrastukseni on frisbeegolf, se on mahtavan hauska peli.


Kuka olet?
Satu Eloranta,52 v.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Olin ensimmäisen kerran jo 90-luvun alussa Mikko Viherjuuren ohjaamassa Seitsemässä veljeksessä. Sitä esitettiin kolmena kesänä.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Miljöö,ilmapiiri ja ihmiset, jotka nauttivat yhdessä kesäteatterin tekemisestä. On myös tärkeää yhä uudestaan tuoda esille kansalliskirjailijamme tuotantoa.

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Esitykset,joissa itse olen ollut mukana, ovat olleet musiikkiteatteria ja musiikin mukana olenTaaborille tullut.

Mitä roolia esität Nummisuutareissa?
Tämän kertaisessa esityksessä on musiikki pienemmässä osassa,mutta se ei vähennä mielenkiintoa vähän erilaisempaan "Nummisuutariin" kyläläisenä, Anna-muorina ja piruna.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Ehkäpä laulu oravasta sammaleisessa kammiossaan "Seitsemässä veljeksessä":

”Makeasti oravainen
Makaa sammalhuoneessansa;
sinnepä ei Hallin hammas
eikä metsämiehen ansa
Ehtineet milloinkaan..”


Kuka olet? Mikä on roolisi Nummisuutareissa?
Olen Janne Matilainen 33 vuotias. Minulla on Down oireyhtymä. Nummisuutareissa olen kuorossa ja häävieraana.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Kivi-juhlille tulin ensimmäisen kerran viisi kesää sitten. Pääsin mukaan Kai Lehtisen ohjaamaan Seitsemän Veljestä esitykseen. Olin siinä kyläläisenä huutokauppa kohtauksessa.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Parasta minusta Kivi-juhlissa on näytteleminen. Mieluisin roolini on
Rovastina Aleksis Kivi näytelmässä, siinä minulla oli puherooli. Haluaisin esittää kaikkea, mitä eteen tulee.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
En muistuta roolihahmoani. Todellinen minä on minä itse, Janne.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Aleksis Kiven teoksista mieluisin on Seitsemän Veljestä ja Makeasti oravainen makaa sammalvuoteellaan...

Mikä on salainen kykysi?
Näyttelemisen lisäksi harrastan talvisin lumilautailua. Suomen Vammaisurheilu-ja liikunta VAU ry on valinnut minut edustamaan Suomea kehitysvammaisten Spesial Olympics talvimaailmankisoihin. Kisat on Itävallassa 14-25.3.2017.Olen kilpaillut lumilautailussa aiemminkin, 2009 Idahossa Usa:ssa ja 2012 Etelä-Koreassa. Sain niistä yhteensä kolme kultamitalia ja yhden hopean.


Kuka olet? Mikä on roolisi Nummisuutareissa?
Tiina Jokelainen 46v. Nummisuutareissa olen mukana "muuttuvassa kuorossa" suutarikuorossa, hääväessä, piruparkana ja metsän vihreänä henkenä kukkopilleineen ja vastaan näyttelijöiden kampauksista.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Tulin ensimmäisen kerran Kivi-juhlille vuonna 2010, kun minua pyydettiin tekemään kampauksia ja maskeja Hannu Huuskan ohjaamaan "Selman juoniin".

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Kaunis Taaborinvuori meininkeineen ja mahtavine ihmisineen tuntui heti kotoisalta ja hauskalta, joten tälle tielle on jääty. Seuraavana kesänä Kai Lehtinen ohjasi 7 veljestä ja innostuin mukaan näyttämölle
huutokauppaväkeen, kun kampaamon puolelta kerkesin. Veljeksiä esitettiin kaksi kesää. Vuonna 2013 Samuli Reunasen ohjaamassa Aleksis Kiven elämässä jo rohkaistuin castingiin talvella ja sain niin ihanan Hildan roolin, 2014 lisäksi vielä morsiammen roolin. Ja tietysti kaikki kampaukset ja maskit tein muille ja itselle siinä samalla kohtausten välillä :)

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielä esittää Kivi-juhlilla?
Kyllä Hildan rooli" Aleksis Kivi" -näytelmässä on ollut tähän astisesti
suosikkini, mutta kaikki roolit ovat omalla tavallaan hauskoja.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Kyllä todellinen minä taitaa jokaisen hahmon sisältä löytyä, vaikka suosikkihahmoni on ollut Hilda! :)

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
TILULII... ELÄMÄ ON ILOLEIKKKI!!!


Kuka olet? Mikä on roolisi Nummisuutareissa?
Olen Elina Airikkala, 51 vuotta. Nummisuutareissa olen suutarina ja hääväkenä ja humalaisen painajainen ja kuusi.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Tulin 6 vuotta sitten 8-vuotiaan tyttäreni kanssa yhteiseen harrastukseen. Toivoin ujuttavani näin kansalliskirjailijamme kielen poljentoa vaivihkaa tyttäreni tajuntaan kulttuuriperinnöksi, mitä ei voro vie.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Yhteisöllisyys on parasta. Rento yhdessäolo ja joskus joltain lipsahtaa joku hyvä juttu. Kiva porukka.

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielää esittää Kivi-juhlilla?
Olin tuomari Veijo Meren Aleksis Kivessä ja siinä taisi olla toistaiseksi pisin repla.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Nooh, hääväkenä olen ollut oikeassa elämässä. Ja humalaisen painajainen.

Mikä on salainen kykysi?
Kymmensormijärjestelmä! Kuusi merkkiä sekunnissa!


Lea kuvassa keskellä.

Kuka olet?
Olen Lea Hirvasniemi-Haverinen, Nummisuutaressa roolini on Antres.

Milloin tulit ensimmäisen kerran Kivi-juhlille?
Kivi-juhlille tulin edellisellä vuosituhannella 1992 Mikko Majanlahden ohjaamien Nummisuutareiden kuiskaajaksi ja hääväkeen. Minulle tehtiin oikein oma sininen, upea puku siihen hääväkeen.

Mikä on parasta Kivi-juhlissa?
Vuodesta 1992 asti olen joka kesä polkenut pyörälläni innoissani Taaborinvuorelle, sillä Kivi-juhlissa on parasta yhteisöllisyys, yhdessä tekemisen riemu sekä kansalliskirjailijan tuotannon, elämän ja aikakauden tunnetuksi tekeminen.

Mikä on mieluisin roolisi ja/ tai mitä roolia haluaisit vielää esittää Kivi-juhlilla?
Olen saanut esittää monia mielenkiintoisia rooleja. Olen ollut mm. Taaborinvuoren vanhin Venla, mutta Martan roolista Lehtisen ohjaamissa Nummisuutareissa pidin. Kyllä Antrestakin on mielenkiintoista näytellä. Toivoisin saavani esittää vielä monenlaisia, haastavia rooleja yhdessä meidän Kivi-juhlien taitavien näyttelijöiden kanssa.

Muistuttaako todellinen minäsi roolihahmoa?
Antres on roolini. Antres on todella herkkä, ystävällinen,vilpitön, ehkä hieman höpsö ja hyväsydäminen tyyppi, joka rakastaa luontoa ja kauniita asioita ja tahtoo nähdä hyvää kaikessa. Toivon olevani yhtä ystävällinen ja hyväsydäminen kuin Antres ja pidän kyllä kauniista
asioista.

Mikä on Kiven lempiteos, runo tai sitaatti?
Lempiteokseni Kiven tuotannosta on "Seitsemän veljestä"
Lempirunoni myöskin on Seitsemässä veljeksessä olvea "Timon laulu"
"Makeasti oravainen
makaa sammalhuoneessansa;
sinnepä ei Hallin hammas,
eikä metsämiehen ansa
ehtineet milloinkaan..."

Käytän myös paljon sanontaa "Elämä on iloleikki! "

Mikä on salainen kykysi?
Tiesittekö, että myös minä olen ohjannut Nummisuutarit Taaborinvuorelle vuosina 1996- 1997 ? Kyse oli Kaarina Helakisan sovituksesta lapsille. Ohjaan edelleen sekä lapsia että aikuisia. Niin ja olen Kivi-juhlien johtokunnan puheenjohtaja : )


15.8.2016 Kesäteatterikausi käynnissä

Nummisuutarit ovat palanneet Taaborinvuorelle koko huonekuntansa voimin! Ensi-ilta oli lauantaina ja toinen esitys sunnuntaina. Nyt yhden välipäivän jälkeen Esko ja muut nähdään mäellä jälleen tiistaina 16.8. Mukaan mahtuu vielä! Esityspäivät kellonaikoineen etusivulla.

Viikonloppuna satoi vettä ympäri Suomen, mutta nähtiin Taaborilla auringonpaistettakin! Ja onneksi meillä on katos suojaamassa katsojia. Tässä muutamia kuvia viikonlopulta:


Kesän uutuustuote myyntipisteellämme: Mustat tai harmaat H-mallin henkselit Seitsemän veljeksen tekstillä! Hinta 25€. Loistava lahjaidea!


13.12.2015 Impivaaran joulu - joulujuhla meiltä teille

Lucianpäivänä Nurmijärven Yhteiskoulussa vietettiin Impivaaran joulua. Saimme nähdä loistavia Teatteri Pikku Kiven esityksiä, Eskon monologin, kirjasta karanneen Männistön Venlan, Jukolan Tiernapojat ja vaikka mitä muuta, yhteislaulua unohtamatta! Tästä on tullut hieno perinne - Impivaaran joulua on nyt vietetty jo kolmena vuonna. Tässä muutamia kuvia illan juhlasta:

impivaara1.jpg
Esitystä katseli sivusta myös päähenkilö, itse Aleksis.

impivaara2.jpg

impivaara3.jpg
impivaara4.jpg
impivaara5.jpg
impivaara6.jpg

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille, sekä näyttelijöille että yleisölle!


25.10.2015 "Luukut laitettu ja mäellä hiljaista"

kuva_2.JPG

Taaborinvuori pääsi talviunilleen odottamaan ensi kesää, jolloin vauhdikas Nummisuutareiden huonekunta jälleen Atro Kahiluodon ohjaamana palaa!

kuva_3.JPG

kuva_4.JPG

kuva_5.JPG